Gå till innehåll
Långeberga Ridklubb
Långeberga Ridklubb

Teoriveckan 2024

Måndag 22 april

 

Hoppclinic med Andrea, Cornelia, Naana och Ulle

Tre timmar hoppning; Ulle förklarar och berättar om hästens och ryttarens utvecklingsbana från inhoppning till tävling, fast baklänges! Vi börjar alltså den här clinicen med att titta på hästar som är på tävlingsnivå och avslutar med att få se Naana hoppa Prinsen. Däremellan ryms övningar, hinder och träningstekniker som får hästen och ryttaren att utvecklas till sin fulla potential.
Nivå: från nybörjargrupp
Tid: 17.00-c:a 20.00

 

Tisdag 23 april

 

Sadla i lugn och ro

Jennie visar och förklarar hur sadling går till, vad man behöver tänka på och - kanske framförallt - hur viktigt det är att sadling görs under lugn och ro för hästens skull. Deltagarna får även gott om tid att själva träna på att sadla hästarna.Nivå: från nybörjargrupp
Tid: 15.30-16.15

Häst vid hand

Jennie visar och förklarar hur man visar häst vid hand, något man behöver kunna göra på bl.a. utställningar, vid veterinärbesiktningar och då hästen ska visas på unghästtest. Deltagarna tränar med varsin häst.
Nivå: från vit grupp
Tid: 16.15-17.00

Föreläsning om hästens mun

Veterinär Åsa Hinton föreläser om hästens tänder. Hon berättar om hästens tänder och munhåla, varför man behöver låta en veterinär se över dem regelbundet, hur man vet vilket bett som passar hästen och en hel massa annat matnyttigt om mun, tänder och inverkan mellan ryttarens hand och hästens mun.
Nivå: från vit grupp
Tid: 17.30-18.30

 

Onsdag 24 april


Vad är det här??

Massor av saker du kanske inte känner igen läggs fram på ett bord och din uppgift är att gissa vad det är och vad det används till. Deltagarna jämför, pratar med varandra och försöker tillsammans komma på det rätta svaret. Tillfället avslutas med att Maline berättar om varje sak på bordet.
Nivå: från bronsgrupp
Tid: 15.30-16.15

Longering

Maline visar och förklarar hur longering går till, vad man behöver tänka på och hur man använder sitt kroppsspråk för att få hästen att öka och minska tempot. Deltagarna tränar på några olika hästar.
Nivå: från röd grupp
Tid: 16.30-17.15

Skötarkurs

Ungdomssektionens styrelse håller i en skötarkurs. I hela en och en halv timma får du förklaringar om hur man borstar, vilken borste som ska användas till vad, varför olika hästar vill ha olika borstar, tips och knep för att lyfta och kratsa hovarna och massor av annat.
Nivå: från nybörjargrupp
Tid: 17.00-18.30

Löshoppning

Cornelia ägnar hela två timmar åt att visa och förklara vad löshoppning handlar om, hur och varför man löshoppar hästen, vad man behöver tänka på och hur man bygger rätt sorts hinder för varje häst. Deltagarna hjälps åt att bygga fram samtidigt som Cornelia förklarar och löshoppningen avslutas med att några av ridskolans ponnyer löshoppas. Deltagare från röd och gul grupp kommer att delta mer aktivt med att släppa och fånga hästen, driva den före och mellan hinder medan elever från guld till grön grupp iakttar mer under själva löshoppningen.
Nivå: från guldgrupp
Tid: 18.00-20.00

 

Torsdag 25 april


Gör hästen vardagssnygg

Lär dig tips och tricks för att få hästen att se lite extra snygg ut i vardagen! Maline visar och förklarar medan deltagarna tränar på hästarna i stallet.
Nivå: från nybörjargrupp
Tid: 15.30-16.15

Powerwalk med häst

Maline visar och förklarar vad powerwalk med häst är, hur och varför det är bra att träna på och vad det tillför för häst och människa. Deltagarna tränar med varsin häst.
Nivå: från röd grupp
Tid: 16.15-17.15

Tömkörning

Maline håller i en av våra mest efterfrågade teorilektioner! Hon visar och förklarar hur tömkörning går till, vilken utrustning häst och ryttare behöver och deltagarna får prova att tömköra två olika hästar själva. Fyra elever åt gången kan boka plats och varje tillfälle pågår i hela 45 minuter. Gott om tid för individuella instruktioner alltså!
Nivå: endast gul grupp
Tid: 18.15-19.00, 19.00-19.45 och 19.45-20.30

 

Fredag 26 april


Sadla i lugn och ro

Cornelia visar och förklarar hur sadling går till, vad man behöver tänka på och - kanske framförallt - hur viktigt det är att sadling görs under lugn och ro för hästens skull. Deltagarna får även gott om tid att själva träna på att sadla hästarna.
Nivå: från nybörjargrupp
Tid: 15.00-15.45

Gör hästen tävlingssnygg

Lär dig att t.ex. fläta och knoppa manen, göra mönsterrykt på bakdelen och få hästen att glänsa inför tävling eller uppvisning. Ulle visar och förklarar medan deltagarna tränar på hästarna i stallet.
Nivå: från vit grupp
Tid: 16.00-17.00

Etologi: hur lär sig hästar?

Ulle håller en föreläsning ur ett etologiskt perspektiv om hur hästar lär sig och hur vi människor behöver tänka och göra för att hästarna ska lyckas lära sig det vi vill att de ska kunna. Här förklaras vad positiv förstärkning egentligen är och varför det är så viktigt för oss ryttare att förstå hur hästar kommunicerar med varandra. Vi avslutar med att ställa oss själva frågan om man verkligen behöver använda spö när man rider.
Nivå: från grön grupp
Tid: 17.30-19.00

 

 

Publicerad: 2024-04-20

Senast uppdaterad: 2024-08-12

Författare: Ulle Östmark

Sponsorer

Besöksadress

Långebergs Bygata 3
421 32 Västra Frölunda

Postadress

Långebergs Bygata 3
421 32 Västra Frölunda

Kontakta oss

0702- 59 90 60
info@langebergark.se

Logotyp Långeberga